Terroir!

Sokszínű, mint Te!

Bár a bor sok esetben valóban misztikum, egy régóta őrzött és csiszolt eljárásokkal, finom gazda-trükkökkel, illetve rengeteg felhalmozott tudás felhasználásával létrehozott termék, még az olyan idegenül csengő szavak is megismerhetők, sőt, átélhetők, mint a borral összefüggésben sokat emlegetett terroir. Vagyis mindazon hatásoknak az összessége, amelyek az egyes borokat önmagukká teszik, megadva nekik a rájuk jellemző tulajdonságokat, fajtától és borvidéktől függetlenül – vagy éppen azokat egyesítve.

Mik ezek a hatások?

A talaj

Földünk és ezen belül hazánk is igen változatos geológiával, valamint az alapkőzeteket befedő talajtakaróval rendelkezik, amik mind-mind más és más jellemzőkkel gazdagítják az ott termő szőlőkből készülő borokat. Hiszen ahogy akár a virágok színe, színük intenzitása is függ attól, hogy milyen földből milyen ásványi anyagokat, savakat, tápanyagokat szívnak magukba növekedésük során, úgy a borok alapját képező szőlők ízvilágának is egyik meghatározó eleme, hogy a gyökereikkel akár több tíz méter mélyre nyújtózó tőkék milyen talajban növekednek évtizedeken át, és milyen ásványi anyagokat építenek be a bogyókba.

A klíma

Talán az egyik legforróbb téma és az egyik leginkább emlegetett tényező napjainkban a klíma, hiszen változásai, apró eltérései mind-mind befolyásolják a szőlőt és ezáltal a borokat. Hosszabb a tél? Netán forróbb a nyár? Ezek mind-mind hatással vannak arra, hogy milyen borok készülnek egy-egy terület, és hozzájárulnak ezek sokszínűségéhez akár még azonos szőlőtípusok esetében is. A terroir tekintetében azonban a makroklímán túl egy jól körülhatárolható kisebb terület mezoklímájáról is szó van, hiszen egy adott termőhely sajátos éghajlatát az ott érvényesülő különféle tényezők és domborzati viszonyok határozzák meg, és teremtenek olyan viszonyokat, amiktől az ottani termelés és az ott előállított borok egyediek lehetnek. Jó példa erre Tokaj-Hegyalja. Ha a kérdést tovább boncolgatjuk, akkor a mikroklímával is számolnunk kell, ami egy adott termőhelyen belüli kisebb területek egyediségét meghatározhatja, még kisebb léptékben pedig már elsősorban a termesztéshez kapcsolódó, nagyban befolyásolható tényező.

A fekvés

Mindenki előtt ismert ökölszabály, hogy a szőlők a napos, déli fekvésű lejtőn érzik igazán jól magukat, azonban domb és lanka közt is megannyi különbség lehet. Számít a tengerszint feletti magasság, a nagyobb vízfelületek közelsége, és az ezek miatt a tényezők miatt eltérő ökoszisztéma, ott élő egyéb növények, állatok és mikroorganizmusok szőlőtőkékre, sőt fürtökre gyakorolt hatása, valamint megannyi más jellemző. Nem véletlen tehát, hogy a Badacsonyból a Csongrád környékén található borvidékre érve egy egészen új bor-világot fedezhetünk fel, de akár a Balaton északi és déli partján is markánsan eltérő bor-élményben lehet részünk.

A kultúra

Korunk kétségkívül az ember kora. Befolyással vagyunk a bolygónk voltaképpen minden négyzetméterére, az itt élő minden élőlényre, sőt, az ember egyre inkább kozmikus tényezővé is válik, hiszen űreszközök hada járja naprendszerünket és néhány éve már a csillagok közti teret is. E hatások alól a szőlő sem kivétel, hiszen az ember tudatosan formálta, nemesítette, újabb és újabb rétegeket adott hozzá e növényhez, sőt, a mai napig kísérletezik vele. Az egyes tájegységeken megtalálható fajtaválaszték, a meghonosodott borelőállítási eljárások, az egyedi technológiák vagy éppen a sokhelyütt alkalmazott technológiák egyedivé formálása szintén nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mitől lesz egy adott helyen előállított bor egyértelműen felismerhető. Éppen ezért egyetlen borvidék vagy borvidék-szelet leírása, terroir-ja sem lehet teljes az emberi tényező nélkül, amely voltaképpen a hab a tortán, vagy mondhatni: a dugó a palackban.
A terroir tehát sokkal több, mint maga a termőföld vagy egy-egy földrajzi hely. Ez teszi igazán fontos tényezővé, amikor a valóban hozzánk illő, általunk kedvelt tulajdonságokat hordozó borokat keressük, vagy valami olyan újdonságot szeretnénk kipróbálni, ami valódi jellemzőkkel bír és így betekintést enged az ízlelőbimbóinkon át egy terület legmélyébe.

Miképpen találhatsz ilyen borokat?

Keress olyan palackot, amelyen egy hazai borvidék neve szerepel – így biztos lehetsz benne, hogy az adott tájról származó, eredetvédett terméket választasz. Vidd haza a borvidéket egy palack borban, és találd meg benne Önmagad! 

A magyar bor sokszínű, mint Te.

Fedezd fel, hogy melyik bor, melyik borvidékre jellemző!

Badacsonyi borvidék
Balaton-felvidéki borvidék
Balatonboglári borvidék
Balatonfüred-Csopaki borvidék
Bükki borvidék
Csongrádi borvidék
Egri borvidék
Etyek-Budai borvidék 
Hajós-Bajai borvidék
Kunsági borvidék
Mátrai borvidék
Móri borvidék
Neszmélyi borvidék
Pannonhalmi borvidék
Pécsi borvidék
Somlói borvidék
Soproni borvidék
Szekszárdi borvidék
Tokaji borvidék
Tolnai borvidék
Villányi borvidék
Zalai borvidék

Fedezd fel a borokat!